KAFFE OG HUMLER <3

En søkt kombinasjon ? Ikke i det hele tatt !

Kaffebusken er som veldig mange andre frukt- og bær produserende planter avhengig av kryssbestøving for å få optimal avling. Her i Norge er klimaet for kaldt til at vi kan dyrke kaffebønner, men på sydligere breddegrader, hvor plantene trives, er det andre bier som tar seg av mye av bestøverjobben. Humler er jo som kjent bier, og selvom de har andre oppgaver her til lands enn å sørge for vår daglige kaffekopper, bidrar de godt til vår nasjonale matproduksjon. Også i Norge er insektsdød en miljøtrussel vi kan få merke på kroppen, mens den mye omtalte biedøden gjør tematikken seg allerede gjeldene for kaffeprodusentene rundt om i verden.

Foto: Joh Johannsons store brenneri i Vesty. Verdens mest miljøvennlige kaffebrenneri!

I vår ble La Humla Suse kontaktet av kaffebrenneriet Joh.Johannsen i forbindelse med deres nye, grønne anlegg i Vestby. Her ønsket de å ta fatt i nettopp denne problematikken ved å gjøre noe for norske bier, ville som tamme, gjennom konkret tilrettelegging og ved å spre kunnskap om bestøving som naturgode. I løpet av sommeren har vi i fellesskap utviklet en flott plan for et areal på nordside av bygget hvor der finnes et stort potensialet for å tilrettelegge for humler og andre insekter. La Humla Suse har til nå gjennomført befaring på stedet for å få oversikt over eksisterende flora og insekter, og hadde i oktober sin første ryddedag der Eirin og Monica fjernet kanadagullris og hagelupin. Dette er arter med stor spredningsfare som fortrenger de blomsterplantene artsmangfoldet av pollinerende insekter er avhengig av.

Foto: Eirin i gang med å fjerne planter

Lupinen er ekstra viktig for humlene at vi tar bort, for den har faktisk pollen som er giftig for humlelarvene.  I tillegg har røttene små nitrogenfikserende knoller som gjør at jordsmonnet over tid blir mer næringsrikt, og da trives vår naturlige engflora dårligere. 

Foto: Lupinmonster!

Hvis du vil igang med å bekjempe lupinen eller andre fremmedartet på egen tomt, er det viktig at avfallet sorteres som brennbart restavfall og ikke legges i hageavfall. Dette er for å forhindre videre spredning.

Foto: Oksetunge (stedegen blomst som nå får bedre vekstforhold).

Vi ser frem til samarbeidet med kaffebrenneriet årene som kommer og håper dere vil følge med på ferden mot et nytt pollinatorer-paradis i Vestby.

Tekst og bilder av Monica Marcella.