Vil du lære mer om arter og sammenhenger i naturen?

Mange har en personlig trener i forbindelse med fysisk fostring. Hva med en personlig veileder når det gjelder å lære om arter og tilhørende problemstillinger i naturen (som økologi og forvaltning)? La Humla Suse tilbyr guidede naturvandringer i ditt nærmiljø eller andre steder du måtte ønske, i noen timer eller en hel dag, alene eller sammen med noen andre.

Vandringer i kulturmark/natur blir mer innholdsrikt og verdifullt hvis en kan navnet på en del arter som greit kan kjennes igjen, og hvis en i tillegg forstår litt mer av sammenhenger – som om hvorfor en art er sjelden/truet eller vanlig. Også befaringer og tips angående tilrettelegging for pollinatorer på egen eiendom er mulig. 

Oppfølging etter utflukten er mulig, som i form av oppsummering av dagen og besvaring av spørsmål og bestemmelse av arter på bilder – samt tips om litteratur/kilder om arter og tilhørende. En god måte å lære på er at deltagerne noterer en del underveis og fortløpende fotograferer arter vi finner. 

Foto: Ove Bergersen, Norske Naturfotografer

Foto: Roald Bengtson

Deltagere

Naturguiding passer for ulike personer og grupper, og formidlingen vil tilpasses kunnskapsnivået til deltagerne. Naturguiding kan gis til nysgjerrige enkeltpersoner, biologi- eller naturforvaltningsstudenter, firmaer, bedrifter, skoleklasser, klubber og foreninger med mer. Best utbytte blir det for deltagerne om det er få som deltar samtidig (kanskje bare et par personer eller mindre grupper).

Praktisk info

Naturguiding tilbys i perioden mai til september.

Værforbehold er nødvendig, for godt vær må til for å få utbytte av slike vandringer. Ved dårlig vær på avtalt dag, bør dato endres. 

Pris

Priser ses an for hvert enkelt opplegg med henblikk på målgruppe, varighet og antall deltakere. For de som har råd til det, er 500 kroner timen ønskelig som honorar. Hvis en hel dag på rundt åtte timer eller flere ganger i løpet av sesongen, kan vi forhandle om pris. Det blir billig pr. person hvis flere deltar samtidig. For oppdrag utenfor Oslo kommune, som kan innebære ganske lange reiser med kollektivtransport for guiden, avtaler vi en tilleggsavgift.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud på post@lahumlasuse.no, eller trykk på knappen under. 

Samtidig som du selv lærer om naturen, støtter du da økonomisk arbeidet med å ta vare på pollinatorer/insekter og annet biologisk mangfold. 

Roald Bengtson – naturveileder

Roald Bengtson (født i 1960, og bosatt i Oslo) er cand.philol. og filosof fra Universitetet i Oslo. I tillegg er han blant annet natur- og miljøvernfagutdannet fra daværende Telemark distriktshøgskole. Han har vært sterkt naturinteressert hele livet, og de første tiårene mest ornitologisk orientert med etter hvert flere store kartleggingsprosjekter fra 1980 i sitt opprinnelige hjemfylke Aust-Agder. Roald ble æresmedlem i fugleforeningen i Aust-Agder i 2021. Siden 2006 har dagsommerfugler stått i sentrum, og fra 2011 i tillegg spesielt humler. Han har bidratt sterkt til vår viten om mange av artenes status i dag. Siden 2017 har Roald jobbet betydelig med også blomsterfluer, og han avrunder snart en brosjyre om gruppen for Statsforvalteren i Oslo og Viken (arbeidet er finansiert av Miljødirektoratet). Roald har også en brukbar botanisk kompetanse. Antall publikasjoner er høyt, inkludert et utall naturbokanmeldelser. Han er livsvarig medlem i Norsk entomologisk forening (NEF). Dessuten er han medgrunnlegger av La Humla Suse (LHS), samt at han i noen få år var nestleder og fra 2019 ble æresmedlem i foreningen. Roald kjenner mange hundre arter igjen i naturen, og kan også mye om biologi/økologi/forvaltning med henblikk på flere av artene. Det kan dreie seg om blant annet humler, dagsommerfugler, blomsterfluer, øyenstikkere, fugler og vekster (særlig trær og blomsterplanter). Roald har artskartlegging både som jobb og hobby, med først en lang sesong i felten og deretter mye skriving. Han har dessuten lang fartstid som formidler, både muntlig og skriftlig.

Ta kontakt

Foto: Kjell Magne Olsen