HVA MENER DE ULIKE PARTIENE OM INSEKTER OG NATURMANGFOLD?

Lurer du nå før valget på hvorvidt de ulike partiene har politikk knyttet til ivaretakelse av naturmangfold, hva de vil gjøre for insektene våre og om de til og med nevner pollinatorene eksplisitt? Vi i La Humla Suse har gått gjennom partiprogram og partienes nettsider på jakt etter målsetninger og tiltak partiene ønsker å iverksette. Under finner du en oversikt.

Bollestad og Rotevatn svinger ljåen i blomsterenga under lanseringen av Regjeringenes tiltaksplan for ville pollinerende insekter, august 2021. Bilde er tatt at Martin Toft, Uniforum UiO.

Partier som spesifikt fokuserer på pollinerende insekter

MDG: Ønsker å legge bedre til rette for pollinerende insekter i areal- og transportplanlegging og i landbruket.

AP: Vil sørge for at Norge får unntak fra et eventuelt regelverk i EU som åpner for fri flyt av bier i EØS-området.

KRF: Ønsker å se på tiltak for å hindre insektdød, spesielt med tanke på pollinerende insekter. Partiet tok initiativ til å få utarbeidet Nasjonal Pollinatorstrategi for levedyktige bestander av villbier og andre pollinerende insekter. Lansert i 2018.

SP: Ønsker å fortsette bruk av norsk natur til matproduksjon for å opprettholde naturmangfoldet og sikre leveområder for pollinerende insekter.  

Venstre: Ønsker det neste tiåret å forsterke arbeidet med å restaurere ødelagte naturområder og ta vare på historiske kulturlandskap. Som en del av dette vil partiet doble antallet utvalgte kulturlandskap i landbruket og styrke arbeidet for pollinerende insekter.

Bilde av en jordhumle. Foto: Monica Marcella.

Partier med politikk på insekter generelt

SV: Ønsker å ha en ny og forpliktende tiltaksplan for å verne bestanden av insekt. Vil også utarbeide et økologisk grunnkart. Skal vi ha god forvaltning og planlegging er det viktig å vite hva slags naturtyper, landskapstyper og arter som finnes.

MDG: Ønsker å styrke skogvernet kraftig, og ta vare på gammelskogen som mange insekter lever i. De vil også styrke innsatsen for truede arter, både insekter og de artene insektene er avhengige av. De vil fase ut bruk av plantevernmidler og gjødsling i skogområder, og stimulere til et regenerativt landbruk.

AP: Ønsker å etablere et program for fullskalaovervåking av insekter for å ha et bedre kunnskapsgrunnlag om status for insekter i Norge og for å prioritere mellom ulike tiltak for å hindre insektdød. Det skal også prioriteres forskning på biologisk mangfold, for å bedre forstå årsakssammenhengene og kunne fremme kunnskapsbaserte tiltak for å motvirke insektdød. Vil også innføre en støtteordning for testing av selvstyrte landbruksroboter for mer effektiv og målrettet bruk av gjødsel og plantevernmidler.

FRP: Ønsker at vi fortsetter det viktige samarbeidet mellom myndigheter, forskningsinstitusjoner, frivillige organisasjoner, landbruket og andre arealforvaltere som kommuner og samferdselssektoren for å øke kunnskapsnivået og tar hensyn også til insektene ved utarbeidelse av planer og vurdering av ulike tiltak både lokalt og regionalt (disse politiske prioriteringene er ikke nevnt i partiprogrammet eller på partiets nettside, men FRP har svart dette til henvendelse på e-post).   

Bilde av kløverblåvinge. Foto: Monica Marcella.

Partier med politikk på biologiske mangfoldet generelt

MDG: Ønsker å intensivere kartleggingen av arter, vegetasjonstyper og økosystemer i norske skoger og stille krav om at kartlegging av skog utføres av biologisk og økologisk faglig kompetent personell. Vil også ha økt vern og bedre forvaltning av skog, samt vektlegge miljøhensyn sterkere opp mot utbyggingsinteresser. Det ønskes også å opprettholde forbudet mot nydyrking av myr av hensyn til artsmangfold og klima og jobbe for å sikre et totalforbud mot nedbygging av myr. Og lovfeste flere absolutte grenser for naturinngrep.

AP: Ønsker å ta vare på vår felles natur og stanse tap av naturmangfold, og sikre en jordbrukspolitikk som gir biologisk mangfold. Vil styrke og utvikle arbeidet med regionale frøblanding ved å etablere regionale sentre for produksjon og salg av «stedegne» frø for blomstereng.

SP: Ønsker at aktiv beiting opprettholdes, også i marginale strøk hvor det er vanskelig å få lønnsomhet i ordinær drift, og gi tilskudd til beiting for å opprettholde kulturlandskap og artsmangfold. Vern og bevaring av naturen vil også være et viktig middel, uten å være et mål i seg selv. Frivillig skogvern er den mest effektive og minst konfliktskapende ordningen på dette feltet. Partiet ønsker ikke et prosentmål for vernet skog i Norge.

SV: SV vil jobbe for en nullvisjon for tap av natur. Dersom natur skal kunne bygges ned, vil partiet at annen natur skal restaureres for å unngå ytterligere tap. Dette er spesielt viktig for trua og verdifulle naturtyper og inngrepsfrie områder. De vil at alle forvaltningsnivå må jobbe for å bli arealnøytrale i størst mulig grad.

Rødt: Ønsker at bruken av naturressurser styres innenfor rammene av naturens tålegrenser. Dette innebærer å ta vare på naturmangfoldet og økosystemene, og redusere forurensing og utslipp av miljøgifter og andre skadelige stoffer i naturen. Partiet ønsker å praktisere en føre-var-holdning til alle naturinngrep. De ønsker å bevare artene og deres genetiske mangfold på lang sikt i levedyktige bestander i deres naturlige utbredelsesområder. For bedre å kjenne naturmangfoldet, hvilke verdier vi forvalter og hvor de viktige naturressursene finnes, ønsker Rødt å sikre at den verdifulle naturen i Norge kartlegges innen 2030. Rødt har etterlyst flere prioriterte arter og utvalgte naturtyper på Stortinget.

Høyre: Ønsker å ta vare på naturmangfoldet gjennom en kombinasjon av frivillig vern, bærekraftig bruk og naturbasert verdiskapning basert på en sterk, privat eiendomsrett.

KRF: Ønsker at hensynet til naturmangfold skal tillegges stor vekt i arealplanlegging og vurdering av infrastrukturprosjekter, konsesjoner, energi- og kraftutbygging og utbygging av hyttefelt.

Venstre: Ønsker at Norge skal ha en nullvisjon for tap av naturmangfold og de vil verne minst 30 prosent av all norsk natur. Partiet vil også at Norge skal jobbe for en ambisiøs internasjonal avtale for naturmangfoldet, etter modell av Parisavtalen.

I blomsterenga finner man et stort mangfold av både plante- og insektarter. Foto: Monica Marcella.

Skrevet av Eirin Bruholt