SELJAS REDDENDE HÅND

Seljas myke og lodne gåsunger er elsket av mange – og et sikkert vårtegn for oss nordmenn. Det minner om lysere og mer fargerike tider i vente, og vårens nylig våkne dronninghumler er helt avhengige av dem. Men det er ikke alle som er like glad i selja. Det må vi gjøre noe med.

Det er få ting som er like koselig som å se gåsungene på selja (Salix caprea) blomstre på våren. Man tar seg en tur ut blant de første solstrålene våren har å tilby, med fortsatt litt frost i lufta, og ser gåsungene titte frem på grenene. Det er for tidlig for bladene å spire, og de aller fleste blomstene i bakken har ikke kommet frem enda. Litt avhengig av sesong og hvor man befinner seg så begynner selja å blomstre rundt midten av mars. Det er samtidig som når de første humledronningene for sesongen våkner. 

I midten av mars kan vi ofte finne snø fortsatt på bakken, og det er stor risiko for at det kommer noen frostnetter i en tid til fremover. De første blomstene som krokus, vinterblom og snøklokker tåler frosten, men gjør det dårlig om det kommer et nytt snølag. Selja derimot, tåler det aller meste. Den blomstrer til tross for frost i bakken, nye snøfall og iskalde værforhold. Det er nettopp dette som gjør den så innmari viktig.

De første humledronningene våkner opp i sin nordvendte skråning så tidlig som i midten av mars. De er utsultet etter å ha ligget i bakken gjennom hele vinteren, og de trenger mat sårt – og det fort. Grunnen til at humledronningene graver seg ned i en nordvendt skråning er for at de ikke skal våkne for tidlig. Når de nordvendte skråningene er varme nok til å vekke humledronningene skal også forholdene tilsi at «nå er det varmt nok til at mange planter har begynt å blomstre!». Men, dessverre, i våre skiftende tider er det ikke alltid slik.

Ved stadig store skiftninger i vær og temperatur, særlig nå med klimaendringene vi begynner å se og føle, kan det fort bli kaldt igjen etter varme perioder om våren. Det betyr at de fristende krokusene og vinterblommene kan forsvinne under snøen, de påbegynte epleblomstene visner bort og blir tomme matfat for humla. Heldigvis står selja klar med et lokkende matfat fullt av pollen og nektar. Selja er viktig for humlas overlevelse, og derfor bør selja også være viktig for deg. 

Det er flott at flere og flere får øynene opp for å redde våre pollinerende insekter. Det er flere som velger å tilrettelegge for dem ved å plante ut gode matplanter for humler og andre bier. Men da er det viktig at det faktisk er mat tilgjengelig gjennom hele sesongen. Planter man bare ut planter som blomstrer fra juni, vil det hjelpe lite for humlene som trenger mat fra mars til mai. Ved å la selja stå, eller å plante ut seljetrær, gjør man et viktig tiltak som hjelper de første, utsultede humledronningene. 

Skrevet av Eirin Bruholt