Velkommen til Norge!

Fra tid til annen kommer det insekter til Norge som vi ikke har observert her før. Årsakene kan være mange, men arter som blir sett for første gang kan i realiteten ha vært her lenge, men det kan ta tid før de blir oppdaget. Hvem som oppdager arten er også en viktig faktor. Om en helt uerfaren uinteressert person ser en bie kan den fly forbi uten at den blir ofret en tanke , men om rett person oppdager den kan det bli stor ståhei i entomologiske miljøer (insektkjennere). Om det er positivt eller negativt at det kommer nye insekter til landet kan være en lang debatt, men ettersom mange pollinatorer sliter og er på vei ut eller blir borte, så kan det være bra at nye arter kommer inn. Med globale prosesser som klimaendringer er det forventet at store deler av verden vil se en gradvis utskifting av arter. Her skal vi se på noen av de nyeste innvandrerne til Norge.

Hagemurerbie (Osmia cornuta)

I Botanisk hage (Naturhistorisk Museum) på Tøyen i Oslo er det ikke bare flotte utstillinger, men det skjer også masse forskning. Over halvparten av de ansatte er akademisk aktive og driver med forskning. En av forskningsgruppene her dedikerer livene sine til å studere insekter. De har satt ut insektshotell som er innbydende for insekter og de er fine stasjoner å observere om man vil se hvordan insekter lever livene sine. I ett av disse insektshotellene har det blitt observert en helt ny art for Norge, nemlig Hagemurerbien, Osmia cornuta. Dette er en bie som ble registrert for første gang i Norge i Botanisk hage i 2022. Den har trolig kommet til Norge nå på grunn av varmere klima. Hagemurerbien er registrert i Danmark i 2013, i Syd-Sverige i 2017, og nå har den altså nådd Norge.
Les mer om Hagemurerbien og observasjonene på Tøyen her.

Hagemurerbie på vei inn i ett tykt bambusrør.
Foto: Hallvard Elven

Vårpelsbie (Anthophora plumipes)

Denne bien ble for første gang observert i Norge først 12. mai 2023, og så en uke senere av entomologi-studenter på NMBU, Ås. De skjønte først ikke helt hva det var, men etter kjapp litterær orientering ble det bestemt at studentene hadde funnet ei Vårpelsbie. Denne arten har nok også tatt veien gjennom vår søta bror og fant fine levekår på Ås. Siden Vårpelsbiens rødlistede slektning, Båndpelsbie (Anthophora quadrimaculata) også lever på samme lokasjon, mener oppdagerne av Vårpelsbien at det bør være mulig å finne den igjen også neste vår.

Første observerte vårpelsbie i Norge
Foto: Sølve Hjemgaard

Snekkerbie (Xylocopa violacea)

Snekkerbie (Xylocopa violacea)
Foto: Sondre Brekkhus

Bier som er på vei

Siden jordkloden blir varmere har det seg slik at arter som tidligere ikke var å finne i Norge, nå viser seg. Spredningsfronten til mange arter beveger seg lenger og lenger nordover. Det er egentlig umulig å spå sikkert hvilke arter som vil etablere seg i landet vårt, men noen ganske hete kandidater er arter i Hoplitis-slekten, Andrena-slekten og pelsbia Anthophora plagiata. At nye arter finner veien til Norge er et helt naturlig resultat av et varmere klima, og mange av de artene som kommer hit av seg selv har ikke veldig stor skadevirkning knyttet til seg.

Kikk på observasjonene her i artskart!

Tusen takk til Sølve Hjemgaard for historien og bildene til Vårpelsbien og Frode Ødegaard for sin vitenskapelige innsikt bak hvilke arter som trolig står å tripper for å komme hit.
Takk til Hallvard Elven og Naturhistorisk Museum for info og bilde av Hagemurerbien.