Vinterlagring av humlekasse

Steller du godt med humlekassa di kan den vare i lang tid, men for å lykkes må du innrede kassen med nytt og friskt bolmateriale hvert år. Du bør også rengjøre kassa grundig. Vi ønsker ikke at nye humledronninger skal bli møtt med mange parasitter og eller mikrober. Hvis du vil gjøre det veldig grundig kan du vaske kassa innvendig med varmt vann eller steame med damp for å være sikker på at ingen parasitter er igjen. Om det skulle være humlebolvoksmott (Aphomia sociella) i kassa må dette destrueres slik at ingen av disse mottene kommer tilbake til kassa etter at de er klekt. Du kan lett se om dere har fått denne i kassa, for da er det masse spinn oppunder lokket som vist på bildet under. Ofte kan det være så mye at det er problem med å åpne kassa.

Humlekasse angrepet av Humlebolvoksmott (Aphomia sociella). Bildet er tatt av Atle Mjelde
Humlekasse angrepet av Humlebolvoksmott (Aphomia sociella). Bolet her er spist opp, og rakk heller ikke å bli stort. Dette er et lite angrep. Bildet er tatt av Atle Mjelde.

Det er ikke nødvendig å ta kassene inn, men det gjør ikke noe om de står ute heller. Om du var fornøyd med plassen i år så trenger du ikke å flytte kassa til neste år. Da er det ofte litt større sannsynlig å få besøk av de nye dronningene fra i fjor som kommer på inspeksjon. De nye dronningene husker faktisk fra i fjor hvor kassa stod!

Om du tar med kassen inn, er det fint at den står tørt. Du kan gjerne dekke taket med takpapp slik at den holder seg enda mer vanntett. Det er greit å dobbeltsjekke at beina til humlekassa holder en sesong til. Om et bein holder på å råtne opp så bytter du det ut. Om du ønsker å tette igjen planker med lim, kan du bruke vanlig trelim. Gjerne blandet med sagflis. Bruk gjerne barnevennlig lim.